- Nos hacemos unos matecitos?
- Dale!!
- A vos te gusta el mate?
- y siiii!!!!!!!!
-Però...vos no sabés preparar mate...?
Com actuar devant d'una situació "cotidiana" com aquesta?penseu que una de les coses que cal fer per camuflar-se a Buenos Aires, com un bon argentí, és entendre a la perfecció el ritual del mate. Us aviso des de ja que està tot ple de normes que cal integrar, i es que "no es tan facil".
Punts bàsics a seguir:
1) Comprar un metecito amb la bombilla. De matecitons n’hi ha de tots els tipus i gustos. Los entendidos diuen que els millors són els de carbassa però en podeu trobar de vidre, os, fusta de pi, palosanto, metàl•lics... n’hi ha de mil tipus i tots són preciosíssims!!!! Recordeu que “el tamaño tambén es importante” i que els millors per una o dos persones són els més petitets. En els que són massa grans el gust no es concentra i queden “lavados”, es a dir, massa aigualits.
2) Curar el matecito. Molt bé nois, aquest és el punt més important de tots ja que si no correu el risc de que us passi com a mi que ja n’he comprat 4 de matecitos!!!sisi...un autèntic desastre!!però ara que ja ho he entès (espero) el meu objectiu en aquest post és transmetre-us el meu saber perquè no cometeu els mateixos errors de principiants. Recordeu, els matecitos de carbassa és curen amb yerba mate i aigua tèbia durant aprox. 48h. Un cop passat aquest temps és renta i es deixa assecar sempre boca avall perquè no és podreixi per la humitat. Els que són de fusta s’han de curar amb manteca o llet durant també 48 hores, rentar-los i deixar-los assecar també boca avall. Important: les carbasses no és poden deixar massa temps amb la yerba dins un cop utilitzades (creixen fongs, i això també ho dic per pròpia experiència), es recomana rentar-les després de cada utilització. Pels de fusta en canvi es recomana deixar-los amb la yerba dins fins a la propera utilització perquè així es van impregnant del bon gustet.
Si ja us he dit jo que era una autèntica ciència això del mate...i encara no hem arribat ni a preparar-lo!!Imagineu-vos...quina feinada...
3) Elecció de la yerba mate perfecte. La yerba més famosa és la Rosa Monte tot i que és forta de collons!Pels que us esteu iniciant en el mon “matil” jo us recomano la Tranquera que és més suau i molt bona!
4) Ja hem arribat a casa amb el nostre matecito i la yerba i hem curant el mate durant 48h...i ara que? ara toca preparar un mate bonisissim!!som-hi...
- Dale!!
- A vos te gusta el mate?
- y siiii!!!!!!!!
-Però...vos no sabés preparar mate...?
Com actuar devant d'una situació "cotidiana" com aquesta?penseu que una de les coses que cal fer per camuflar-se a Buenos Aires, com un bon argentí, és entendre a la perfecció el ritual del mate. Us aviso des de ja que està tot ple de normes que cal integrar, i es que "no es tan facil".
Punts bàsics a seguir:
1) Comprar un metecito amb la bombilla. De matecitons n’hi ha de tots els tipus i gustos. Los entendidos diuen que els millors són els de carbassa però en podeu trobar de vidre, os, fusta de pi, palosanto, metàl•lics... n’hi ha de mil tipus i tots són preciosíssims!!!! Recordeu que “el tamaño tambén es importante” i que els millors per una o dos persones són els més petitets. En els que són massa grans el gust no es concentra i queden “lavados”, es a dir, massa aigualits.
2) Curar el matecito. Molt bé nois, aquest és el punt més important de tots ja que si no correu el risc de que us passi com a mi que ja n’he comprat 4 de matecitos!!!sisi...un autèntic desastre!!però ara que ja ho he entès (espero) el meu objectiu en aquest post és transmetre-us el meu saber perquè no cometeu els mateixos errors de principiants. Recordeu, els matecitos de carbassa és curen amb yerba mate i aigua tèbia durant aprox. 48h. Un cop passat aquest temps és renta i es deixa assecar sempre boca avall perquè no és podreixi per la humitat. Els que són de fusta s’han de curar amb manteca o llet durant també 48 hores, rentar-los i deixar-los assecar també boca avall. Important: les carbasses no és poden deixar massa temps amb la yerba dins un cop utilitzades (creixen fongs, i això també ho dic per pròpia experiència), es recomana rentar-les després de cada utilització. Pels de fusta en canvi es recomana deixar-los amb la yerba dins fins a la propera utilització perquè així es van impregnant del bon gustet.
Si ja us he dit jo que era una autèntica ciència això del mate...i encara no hem arribat ni a preparar-lo!!Imagineu-vos...quina feinada...
3) Elecció de la yerba mate perfecte. La yerba més famosa és la Rosa Monte tot i que és forta de collons!Pels que us esteu iniciant en el mon “matil” jo us recomano la Tranquera que és més suau i molt bona!
4) Ja hem arribat a casa amb el nostre matecito i la yerba i hem curant el mate durant 48h...i ara que? ara toca preparar un mate bonisissim!!som-hi...
- Carregar el mate ¾ parts, tapar-lo amb la mà i agitar enèrgicament per tal de treure el polvillo
- Tornar a col•locar en la posició original i posar un parell de dits d’aigua tèbia. Deixar reposar 2 minuts abans de clavar la bombilla en un angle d’uns 60º
- Començar a cebar amb aigua escalfada prèviament en una pava (tetera; mirar post amb títol català-argenit-catlà) fins els 84ºC. Recordeu que l’aigua mai pot arribar a la ebullició ja que cremaria la yerba i..apa!tot a la merda! I a tornar a començar!
- El mate sempre es pren en ordre i en el sentit de les agulles del rellotge
- Quan acabes sempre li has de tornar el mate al cebador perquè ell el prepari i el passi al següent
- Si dius gràcies al retornar el mate el cebador interpretarà que no en vols més i no te n’oferirà a la propera ronda
Recordeu-vos d'acompanyar sempre el mate amb algunes galetetes dolçes o xocolata per a matar-li l'amargor. La meva recomanació: galatetes agridulces Don Saturn!ñññaaaammm!!!!!
Resultat final: mmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Biennnnnnnnnnnnnnnn! Bonissim!!!!! Amb aquestes super instruccions i el super diccionari que vas publicar, podré passar x argentina a la perfeccio!!! jeje... x cert, com està el clima? creus q farà mlt fred?????? EN MENYS D'UN MES SERÉ AQUI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! YUPI!!! :)
ResponEliminaFa molt molt de fred!!!! Jo vaig a la uni amb semarreta tèrmica pq no tinc abric mono!!!jeje!! només porto l'anorac chirucaire i clar...jeje!! porta abriguet rollo novembre-desembre a barna!!!Quines ganes de que vinguis bonica!!!
ResponEliminapetonets!!!!