dimarts, 18 de maig del 2010

Mate y chocolate


- Nos hacemos unos matecitos?
- Dale!!
- A vos te gusta el mate?
- y siiii!!!!!!!!
-Però...vos no sabés preparar mate...?

Com actuar devant d'una situació "cotidiana" com aquesta?penseu que una de les coses que cal fer per camuflar-se a Buenos Aires, com un bon argentí, és entendre a la perfecció el ritual del mate. Us aviso des de ja que està tot ple de normes que cal integrar, i es que "no es tan facil".

Punts bàsics a seguir:

1) Comprar un metecito amb la bombilla. De matecitons n’hi ha de tots els tipus i gustos. Los entendidos diuen que els millors són els de carbassa però en podeu trobar de vidre, os, fusta de pi, palosanto, metàl•lics... n’hi ha de mil tipus i tots són preciosíssims!!!! Recordeu que “el tamaño tambén es importante” i que els millors per una o dos persones són els més petitets. En els que són massa grans el gust no es concentra i queden “lavados”, es a dir, massa aigualits.

2) Curar el matecito. Molt bé nois, aquest és el punt més important de tots ja que si no correu el risc de que us passi com a mi que ja n’he comprat 4 de matecitos!!!sisi...un autèntic desastre!!però ara que ja ho he entès (espero) el meu objectiu en aquest post és transmetre-us el meu saber perquè no cometeu els mateixos errors de principiants. Recordeu, els matecitos de carbassa és curen amb yerba mate i aigua tèbia durant aprox. 48h. Un cop passat aquest temps és renta i es deixa assecar sempre boca avall perquè no és podreixi per la humitat. Els que són de fusta s’han de curar amb manteca o llet durant també 48 hores, rentar-los i deixar-los assecar també boca avall. Important: les carbasses no és poden deixar massa temps amb la yerba dins un cop utilitzades (creixen fongs, i això també ho dic per pròpia experiència), es recomana rentar-les després de cada utilització. Pels de fusta en canvi es recomana deixar-los amb la yerba dins fins a la propera utilització perquè així es van impregnant del bon gustet.

Si ja us he dit jo que era una autèntica ciència això del mate...i encara no hem arribat ni a preparar-lo!!Imagineu-vos...quina feinada...

3) Elecció de la yerba mate perfecte. La yerba més famosa és la Rosa Monte tot i que és forta de collons!Pels que us esteu iniciant en el mon “matil” jo us recomano la Tranquera que és més suau i molt bona!

4) Ja hem arribat a casa amb el nostre matecito i la yerba i hem curant el mate durant 48h...i ara que? ara toca preparar un mate bonisissim!!som-hi...

  • Carregar el mate ¾ parts, tapar-lo amb la mà i agitar enèrgicament per tal de treure el polvillo
  • Tornar a col•locar en la posició original i posar un parell de dits d’aigua tèbia. Deixar reposar 2 minuts abans de clavar la bombilla en un angle d’uns 60º
  • Començar a cebar amb aigua escalfada prèviament en una pava (tetera; mirar post amb títol català-argenit-catlà) fins els 84ºC. Recordeu que l’aigua mai pot arribar a la ebullició ja que cremaria la yerba i..apa!tot a la merda! I a tornar a començar!
5) Prendre mate en grup. Molt bé, si has arribat a aquest punt vol dir que ja has assolit l’objectiu de prendre mate sol en la intimitat de casa teva però...i si t’ofereixen mate en un grup? Don’t panic! Aquí van unes pautes bàsiques:

  • El mate sempre es pren en ordre i en el sentit de les agulles del rellotge
  • Quan acabes sempre li has de tornar el mate al cebador perquè ell el prepari i el passi al següent
  • Si dius gràcies al retornar el mate el cebador interpretarà que no en vols més i no te n’oferirà a la propera ronda 

Recordeu-vos d'acompanyar sempre el mate amb algunes galetetes dolçes o xocolata per a matar-li l'amargor. La meva recomanació: galatetes agridulces Don Saturn!ñññaaaammm!!!!!

Resultat final: mmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


2 comentaris:

  1. Biennnnnnnnnnnnnnnn! Bonissim!!!!! Amb aquestes super instruccions i el super diccionari que vas publicar, podré passar x argentina a la perfeccio!!! jeje... x cert, com està el clima? creus q farà mlt fred?????? EN MENYS D'UN MES SERÉ AQUI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! YUPI!!! :)

    ResponElimina
  2. Fa molt molt de fred!!!! Jo vaig a la uni amb semarreta tèrmica pq no tinc abric mono!!!jeje!! només porto l'anorac chirucaire i clar...jeje!! porta abriguet rollo novembre-desembre a barna!!!Quines ganes de que vinguis bonica!!!

    petonets!!!!

    ResponElimina