dimecres, 28 de juliol del 2010

La leyenda de Gauchito Gil



Si viatgeu per carreteres Argentines sempre hi ha un personatget que us acompanyarà a cada rato en els vorals de la ruta. Es tracta de petits altars de color roig intens en memòria del Gauchito Gil. Qui és el Gauchito Gil? us preguntareu...Explica la llegenda que Antonio Gil, després d’haver lluitat en la guerra de la Triple Alianza és cridat de nou a files per lluitar amb l’exèrcit federalista. S’hi nega i fuig amb 3 companys més convertint-se en desertors i vagant pels camps robant als rics terratinents i repartint la riquesa entre els pobres camperols (el Robin Hood argentino vamos...). Quan per fi la policia el captura el penja pels peus d’un arbre i el decapita.
La llegenda neix perquè just abans de morir el Gauchito li diu al seu verdugo que el seu fill està greument malalt i li promet que si l’enterra (cosa poc freqüent en els desertors) el seu fill sanarà. Quan el soldat torna a casa i s’adona que efectivament el seu fill està malalt torna al lloc de l’execució per enterrar al gauchito. El fill es cura i la llegenda corra com la pólvora per terres argentines, naixent la llegenda.
Actualment si passes par una tomba en homenatge al gauchito has  pitar el clàxon sota pena de no arribar mai al teu destí si no ho fas. Els creients fan ofrenes sempre de color vermell demanant la protecció del sant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada